História praženia kávy.

Pozerali ste sa niekedy romanticky na šálku lahodnej kávy a premýšľali ste, ako to celé funguje? Ak rozmýšlate o bohatej chuti a vôni kávy, odpoveďou je praženie! 

Dovoľte nám teda vziať vás na magickú cestu, aby ste sa dozvedeli, ako sa vaše kávové zrná pripravujú na konzumáciu a nakoniec sa z nich vyčarí šálka kávy krok za krokom . Praženie kávy je proces premeny surových zelených kávových zŕn na tmavohnedú farbu. 

Pôvodné techniky praženia sa datujú až do 15. storočia v Jemene, kde sa zrnká pražili na kovových platniach nad otvoreným plameňom. Nasledovalo drvenie zŕn a varenie v špeciálnom hrnci, známom ako džezva, čo je technika stále využívaná v určitých regiónoch, vrátane Turecka a Blízkeho východu. Neskoršie sa v Európe stala vyhľadávaným nápojom šľachty a mysliacich ľudí. Prvé zariadenia na praženie boli prosté kovové bubny, ktoré sa točili nad ohňom.

V 18. storočí sa začalo rozmáhať praženie vďaka objaveniu veľkých pražičiek , ktoré mohli spracovať množstvo zŕn súčasne. Nové stroje využívali horúci vzduch, paru alebo plyn na ohrev a boli vybavené mechanizmami na reguláciu teploty a vzduchu. Začali sa objavovať aj cyklóny , zariadenia na zachytávanie šupiek po pražení.

Od 19. storočia vďaka priemyselnému rozmachu začali byť vybavené pražičky dokonalejšími prístrojmi čo pomohlo dosahovať presnejšie údaje a tým pádom aj kvalitnejšie praženie . Boli skonštruované prvé elektrické pražičky. 

Koniec 20. storočia zaznamenal veľkú inováciu v oblasti praženia kávy. Vznikali nové štýly a preferencie , od svetlých až po tmavé praženia, od jednodruhových po zmiešané kávy, od espressa po filter kávy, atď. Tento fenomén v kávovom svete sa označuje ako "tretia vlna", ktorá nasledovala po  období, kedy bola káva vnímaná ako hromadný produkt.

V súčasnosti sme svedkami neustáleho vývoja v technológiách praženia s cieľom zvýšiť kvalitu a udržateľnosť produkcie. Inovácie zahŕňajú metódy ako infračervené praženie, fluidné techniky, mikropraženie a možnosť praženia v domácom prostredí. Dnes môžu kávoví entuziasti ochutnať rozmanité chute a arómy pochádzajúce z rôznych kútov sveta a pražené rôznymi spôsobmi.