Osdtraňovanie kofeínu
Kofeín je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina, ktorá stimuluje centrálny nervový systém. V káve prispieva k povzbudivým účinkom, no niektorí ľudia môžu mať naň citlivosť alebo ho chcú obmedziť z dôvodov zdravotných či osobných preferencií.
Dekofeinizácia je proces, pri ktorom sa z kávových zŕn odstraňuje väčšina obsahu kofeínu. Tento postup sa vykonáva na zelených (nespražených) kávových zrnách a cieľom je získať kávu s nízkym obsahom kofeínu, pričom sa snaží zachovať jej chuťové a aromatické vlastnosti.
Najznámejšie procesy sú :
- - švajčiarský vodný spôsob - metóda využíva vodu, teplotu a čas na odstránenie kofeínu
- - priame použitie rozpúšťadiel (metóda s použitím etylacetátu alebo metylénchloridu) - sa používajú organické rozpúšťadlá na extrakciu kofeínu
- - nepriame použitie rozpúšťadiel (indirektná metóda) - podobná priamej, ale rozpúšťadlá neprichádzajú do priameho kontaktu so zrnami
- - oxid uhličitý (CO₂ metóda) - moderný a šetrný prístup, ktorý využíva tekutý CO₂