Suché spracovanie - natural

Úrodu kávovníkových čerešní ( ďalej len kávy) treba spracovať. Máme dve možnosti: suchý alebo mokrý proces. Povieme si niečo o suchom procese. Je to najstarší spôsob spracovania kávy , využíva sa aj tam kde je horší prístup k vode.  Na sušenie sa používajú dva spôsoby :  prírodný , pri ktorom sa využíva slnko , alebo mechanický za pomoci sušičiek. Dodržiava sa pritom teplota medzi 35 - 45 °C .Pri prírodnom sa káva suší na betónových plochách. Tento spôsob sa používa v Brazílií . V Etiópii na to majú tzv. " Africké postele" , sú to vyvýšené plochy alebo záhony na ktorých sa káva suší. Pri prvom spôsobe je treba kávu často prehrabávať aby sa zabránilo tvorbe plesniam , kvaseniu alebo hnilobe . Použitím afrických postelí je zabezpečené prúdenie vzduchu aj zospodu čo umožňuje káve lepšie preschnúť. Nevýhodou tohto spôsobu je možnosť kontaminácie zvieratami ( trus ), nesprávna manipulácia pri prehrabávaní alebo nestálosť počasia. Počas nepriazni počasia sa káva musí prikrývať. Oproti tomu má mechanické sušenie veľkú výhodu. Jedná sa hlavne o kontrolovaný proces sušenia pomocou systému riadenia ( teplota , prúdenie vzduchu , čas ). Keď je kávovníková čerešňa riadne vysušená ,mechanicky sa odstráni šupka a suchá dužina a nechá sa pred exportom v skladoch ešte " oddýchnuť " ( 1-2 mesiace ) . Suchý / prírodný proces dodáva káve sladkú a ovocnú príchuť.