Svetlé praženie - Light roast

Svetlo upražená káva je káva pri ktorej sa proces praženia preruší alebo ukončí pri nižšej teplote a kratšom čase. Svetlejší profil praženia znamená, že káva už dosiahla alebo dokončila „prvý crack“ - praskanie, čo je fáza procesu praženia, v ktorej vlhkosť a CO2 vo vnútri zŕn expandujú cez vonkajšiu stenu . Zrná po skončení praženia majú svetlohnedú farbu a povch nejaví žiadne stopy po olejových škvrnách.
Pri tomto spôsobe praženia môžete zažiť celé spektrum chuti a vlastností kávy. Svetlé praženie sa používa vtedy , keď chceme aby ovocie , kvety , výrazné arómy boli vyvážené v dokonalej harmónii s ľahším telom a minimom horkej chuti. Kávy pestované vo vysokých nadmorských výškach ( 1100 - 1800 m.n.m. ) zvyčajne ponúkajú najlepšie chuťové výsledky pre svetlé praženie, najmä káva pochádzajúca z Etiópie, Kene, Kolumbie a Kostariky.