Niečo o káve

Káva a história

Kolískou kávy je východná Afrika, respektíve Etiópia a jej provincia Kaffa. Je preukázané, že už v dávnych dobách domorodí obyvatelia tejto oblasti poznali výnimočné účinky kávových zŕn a žuvali ich pre povzbudenie tela a duše.Prvé historické pramene, ktoré sa zmieňujú o káve ako o nápoji s výnimočnými účinkami, sú však datované približne do roku 900 pred Kristom a sú spojené s celým radom mýtov a legiend . Káva sa však začala hojnejšie pestovať a šíriť po svete až na prelome 15. a 16. storočia z dnešného Jemenu, vtedajšej Arábie. Do tej doby tajomstvo kávy Arabi úspešne tajili, a to až do počiatku 16. storočia, keď vojenská výprava priviezla tureckú kávu z Egypta do Carihradu (v roku 1517). Odtiaľ sa zvyk piť kávu postupne rozšíril i do ostatných európskych krajín. Zrejme najúspešnejšími šíriteľmi boli Holanďania, ktorí zakladali kávové plantáže v Ázii - na ostrove Cejlon, v Indii a na Jáve. Naopak Francúzi previezli kávu cez Atlantik do Mexika, Brazílie a ďalej i do Austrálie. V oblastiach Južnej Ameriky sa pestovanie kávy natoľko ujalo a rozšírilo, že sa tieto krajiny stali svetovými kávovými veľmocami. 

Prečo piť kávu

Má káva skutočne viac antioxidantov ako zelený čaj?
Výsledky rozsiahlych štúdií potvrdili, že káva svojím protizápalovým a antioxidačným účinkom potláča vznik aterosklerózy. Zistilo sa, že káva vďaka antioxidantom výrazne znižuje riziko zhubných nádorov s častým výskytom, najmä rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Kedy káva telu prospieva a kedy sa jej radšej vyhnúť?
K najdôležitejším prospešným účinkom kávy patrí zníženie rizika rakoviny, aterosklerózy a následných ochorení srdca a ciev, cukrovky 2. typu, Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby. Konzumácia kávy v primeranom množstve pôsobí priaznivo na psychiku, zlepšuje sústredenosť, pozornosť, ostražitosť, ako aj celkovú telesnú i duševnú výkonnosť. Kofeín zlepšuje náladu a pocit duševnej pohody a navyše dokáže zmierniť a niekedy aj úplne odstrániť bolesti hlavy. Pri migréne spôsobuje kofeín, a teda aj silná čierna káva, skôr úľavu od bolestí, ako by ju mal vyvolať.

Je pravda, že vypitie aspoň jednej šálky kávy denne znižuje riziko ochorenia na Alzheimerovu chorobu?
Viaceré štúdie publikované predovšetkým v neurologickej literatúre potvrdili, že starší ľudia, ktorí pravidelne konzumovali kávu v strednom veku, mali nižšie riziko Alzheimerovej demencie v starobe ako tí, ktorí kávu buď vôbec nepili, alebo ju pili iba príležitostne. Ideálna je denná konzumácia troch až piatich šálok.

Koľko šálok denne môže vypiť zdravý človek?
Netreba si dať jedného „smrťáka“ naraz. Odporúčaná a bezpečná denná dávka mletej zrnkovej kávy je 10 až 35 gramov, rozložená na celý deň – prevažne v dopoludňajších a skorých popoludňajších hodinách. Neodporúča sa prekročiť celodennú dávku kofeínu 300 miligramov denne, teda 4 až 5 šálok.

Na záver ...

O účinkoch kávy sa popísali stovky kníh a množstvo štúdií. Výskum vplyvu kofeínových nápojov na ľudské zdravie však stále intenzívne pokračuje. Venuje sa nielen pozitívnym vplyvom kávy, ale aj citlivosti niektorých ľudí na ňu. Vedci dokázali, že káva obsahuje látky stimulujúce hrubé črevo k častejšiemu vyprázdňovaniu. Vďaka častejšiemu čisteniu sa podporuje vyrovnaná činnosť čreva, čím sa znižuje jeho náchylnosť na zhubné ochorenie. Štúdie potvrdili aj domnienku o tom, že pri pravidelnom pití troch šálok kávy denne sa znižuje nebezpečenstvo vzniku cirhózy pečene. Zistenia nórskych a amerických vedcov zverejnil časopis Annals of Epidemiology. Náruživých kávičkárov zrejme poteší aj to, že káva pôsobí aj proti zubnému kazu. Vedecký tím z Anconskej univerzity objavil v káve látky, ktoré zabraňujú šíreniu baktérií napádajúcich zuby. Podobné látky analyzovali aj v čaji a brusniciach. Niektoré štúdie hovoria aj proti káve. Takmer všetky však potvrdzujú, že na naše telo pôsobí negatívne až vtedy, ak ju pijeme v nadmernom množstve. Rozdielne sú jej účinky na mladých a starých ľudí, podstatné je aj pohlavie a váha človeka. Zdá sa však, že pitie kávy v rozumnej miere má na ľudský organizmus blahodarný vplyv.

A prečo piť práve našu kávu ?

- na praženie nakupujeme zelenú etiópsku kávu , ktorá je odborníkmi považovaná za najkvalitnejšiu na svete

- pražíme ju na profesionálnej pražičke svetovej triedy

- zrná sú preberané aby zostaly len tie najkvalitnejšie

- proces praženia je prísne kontrolovaný , káva je stále profilovaná pre dosiahnutie tej nalepšej vôňe a chuti

- kávu pražíme na objednávku , nerobíme na " sklad" , tým zaručujeme jej čerstvosť

- na balenie sú použité najlepšie materíály a sáčky majú ventil aby si káva zachovala všetky svoje vlastnosti

Kontaktujte nás