Viete že ...

Už v minulosti sme vás informovali, že najlepším oddychom je kombinácia kávy a spánku, o pozitívnych účinkoch kávy všeobecne nehovoriac. Káva môže pomôcť aj pri problémoch s pamäťou.Posledné výskumy Národného rakovinového inštitútu zistili, že káva – či už kofeínová, alebo bezkofeínová - je výborná aj pre ľudskú pečeň.V novej štúdii výskumníci podrobili testom vzorku 27 000 konzumentov kávy, ktorí zaznamenávali svoj príjem kofeínu počas 24 hodín.Následne testovali ich krv na úroveň enzýmov vrátane aminotransferázy (ALT) a alkalickej fosfatázy (ALP), ktoré sú základnými ukazovateľmi funkčnosti pečene.

Lepšie obstáli kávičkári

Účastníci, ktorí povedali, že vypili denne tri a viac šálok za deň, mali nižšie hladiny enzýmov v krvi - teda zdravšiu pečeň.Vedúci výskumu, doktor Xiao tak dospel k záveru: "Naše zistenia ukázali, že celkový (kofeínový i bezkofeínový) príjem kávy pozitívne vplýva na zníženie hladiny pečeňových enzýmov.Tieto údaje naznačujú, že aj iné zložky kávy (mimo kofeínu), môžu podporovať zdravie pečene. Na ich presné určenie sú však potrebné ďalšie štúdie." Ďalšia štúdia zistila, že mierna konzumácia kávy môže pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky druhého typu, rovnako aj oddialiť nástup degeneratívnych ochorení, ako je Alzheimer a Parkinson – tomu hovorím dobrá správa pre kávičkárov!

Kontaktujte nás