
Pri pátraní po výnimočnej káve Kolumbiu jednoducho neprejdete. Kvalitná povesť Kolumbie pramení z tvrdej práce a vynikajúceho terénu. Keď hovoríme o rôznych aspektoch kolumbijských káv, do hry vstupuje aj jedinečná topografická charakteristika: tri kordillery v pohorí Ánd. Medzi pohoriami a v nich sa vytvára niekoľko mikroklím. Smerom na južnú Kolumbiu si tri kordillery našli cestu späť do jedného pohoria a vytvorili uzol. Krátko pred uzlom leží mesto Popayán. Je tiež hlavným mestom štátu Cauca a nazýva sa "Ciudad Blanca" - biele mesto - kvôli svojej koloniálnej architektúre s množstvom bielych budov v centre mesta. Na východe hraničí s Huilou planina Popayán. Kávy z oblasti Popayán sa pestujú prevažne na malých farmách s rozlohou od 5 do 10 ha. Ich káva sa prináša do umývacích staníc, kde sa pridávajú malé dávky, aby sa z nich stali väčšie. Táto káva od Popayánu sa zvyčajne dodáva s ťažkými tónmi tmavých bobúľ, ktoré vytvárajú špecifický profil šálky, ktorý sa používa mnohými spôsobmi.