Kávy vyrobené na Kube sú prevažne Arabica. Viac než 80% kávy je
pestovaných v hornatej oblasti na juhu Kuby nazývanej Sierra Maestra.
Okolo 11% sa pestuje v regióne Escambray v strede ostrova a oblasti
Pinar del Rio, čo je severozápadná časť Kuby. Severná časť je suchšia
v porovnaní s juhovýchodnou, kde rastie známa Altura. Každoročný objem
výroby kávy je obmedzený a to je dôvod, prečo sú kávy z Kuby známe ako
rarita a vzácne.
Káva pestovaná v pohorí Sierra Maestra, vo východnej časti ostrova, známa svojím telom a pocitom v ústach, ktorý pripomína kakao . Táto káva je umytá a má silné telo s výraznými tónmi kakaových bôbov a tabaku, ktoré sa v pretrvávajúcej dochuti vyvinú do vlašských orechov a pražených cereálií. Prvá kávová plantáž na Kube bola založená v roku 1748, kedy boli
kávovníky importované zo susediacich krajín. Pomocou francúzskych
kolonistov sa v roku 1789 pestovanie kávy stalo známejšie
a populárnejšie.
Región : Sierra Maestra
Spracovanie : mokré
Nadmorská výška : 1600 - 1700 m.n.m.