Etiópia Sidamo gr.2

Táto káva pochádza z jednej z najdôležitejších pestovateľských oblastí v Etiópii - Sidamo. Patrí medzi najuznávanejšie kávy na svete. Pestuje sa vysoko v horách a zberá sa ručne. Suší sa na vyvýšených afrických posteliach.

Región :Sidamo  - Ato Tona

Spracovanie : mokré

Nadmorská výška : 1700 - 1900 m.n.m.

Chuťový profil : jemná kvetinovo jazmínová vôňa s nádychom vinnej révy a červeného vína a čokolády


Vyberte si variant:

Cena od 7,00 €

Etiópia je považovaná za kolísku kávy a je známa tým, že práve v lese v oblasti Kaffa divoko rástla Coffea Arabica. V súčasnosti má krajina typickú štruktúru "malých vlastníkov". To znamená, že veľký počet farmárov s zvyčajne malým produkčným výnosom znáša svoje čerešne a dováža ich do centrálnych umývacích staníc namiesto toho, aby spracovávali kávu vlastnými strojmi. V umývacích staniciach sa zrná pred spracovaním starostlivo triedia. Iba úplne zrelé a červené čerešne sa dostanú do rozvlákňovača, aby sa zabezpečila homogénna a konzistentná kvalita. Čerešňová šupka a dužina sú teraz z plodu odstránené. Potom sa bôby vložia do fermentačných nádrží na 24 - 36 hodín v závislosti od poveternostných podmienok, kde sa zvyšná dužina následne zbaví fermentácie. Káva sa potom nakoniec premyje a triedi v umývacích kanáloch. Teraz je potrebné znížiť vysokú vlhkosť fazule na cca 12%. Deje sa to pod africkým slnkom na takzvaných "afrických posteliach", resp. 'sušiace stoly' počas 10-15 dní, kde sa káva niekoľkokrát denne starostlivo prehrabáva. Káva z oblasti Sidamo má veľmi zvláštny charakter a jedinečný profil šálky, ktorý ich oprávňuje považovať ich za jedny z najlepších káv na svete.